Kakanj -24- online

Vlada FBiH formira novo tijelo za nabavku vakcina nakon posljednjeg fijaska

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH je, između ostalog, raspravljano o posljednjem fijasku u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa za ovaj bh. entitet, ali i budućim akcijama.Kako saznaje Klix.ba, formirano je novo tijelo koje će biti zaduženo za pregovore o nabavci vakcina, a zadatak im je uspostaviti i kontakte sa stranim diplomatama kako bi se pokušao iskoristiti i njihov potencijal s ciljem kupovine vakcina, ali i direktno sa proizvođačima.

Novu radnu grupu čine premijer Fadil Novalić, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Na sjednici Federalne vlade je konstatovano da ne odustaju ni od jednog veleprometnika lijekovima i da će i dalje svi biti pozvani da pomognu u nabavci vakcina, ali da je bitno dobiti garancije za isporuku od proizvođača.

Vlada FBiH će nastaviti insistirati i slati zahtjeve prema Vijeću ministara BiH da kao državni organ pomognu u nabavci vakcina te iskoriste svoj autoritet u pregovorima i zaključenju ugovora s proizvođačima od kojih mnogi traže direktne ugovore s državama.

Ministri su na današnjoj sjednici vodili sveobuhvatnu diskusiju kako bi se konačno pronašlo pravo rješenje za realizaciju nabavke cjepiva.

Treba dodati da je sarajevska kompanija Medimpex jučer saopćila javnosti kako nije uspjela u zadatom roku realizovati ugovor o nabavci ruskih vakcina Sputnik V, te su objelodanili sve probleme s kojim su se susreli posljednjih dana. No, naglasili su da će i u narednom periodu biti fokusirani da nabave vakcine protiv Covid-19 za stanovništvo BiH.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više