Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Više od pola miliona osoba napustilo BiH u šest godina: Stariji idu zbog veće penzije

U samo šest godina prije pojave pandemije koronavirusa, prema podacima ankete o radnoj snazi koju objavljuje Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, državu je napustilo više od pola miliona osoba.

Uprkos raznim poteškoćama i ograničenjima, taj trend nastavljen je i tokom prošle godine, kada je 3489 osoba odjavilo boravak u BiH.

Čak 46% tih osoba mlađe je od 35 godina. Porazna je činjenica da bi taj broj u idućem periodu mogao dodatno rasti. I dalje je za većinu “obećana zemlja” Njemačka, u koju se sada, uz mlade, sprema sve veći broj stanovnika BiH srednje životne dobi, piše Večernji.hr.

Oni, kažu, odlaze po veću penziju.

“Ovdje u Hercegovini imamo obiteljski posao od kojeg možemo pristojno živjeti, međutim, planiramo poslovanje prebaciti na djecu, a ja i muž ćemo otići nekoliko godina raditi u Njemačku kako bismo sebi osigurali bolje mirovine”, izjavila je Ana kojoj je do ispunjenja uslova za odlazak u starosnu penziju ostalo petnaest godina.!

U planu joj je u Njemačkoj raditi najmanje pet godina, koliko joj je dovoljno kako bi ostvarila njemačku minimalnu samostalnu penziju. Uz onu koju će primati zahvaljujući stečenom radnom stažu u Federaciji BiH, imat će, kaže, pristojna primanja za normalan život u trećoj životnoj dobi. Za to hoće li pronaći posao u Njemačkoj, ne strahuje jer, kaže, tko hoće raditi u toj zemlji, može i zaraditi.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

“Imamo veliki broj prijatelja i sumještana koji su već otišli u Njemačku i snašli su se. Neki od njih otvorili su vlastite tvrtke i trebaju radnike”, govori Ana.

U prilog njezinim tvrdnjama idu i podaci Udruge njemačkih ugostitelja koja se nedavno požalila na nedostatak osoblja nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a Savezni zavod za zapošljavanje iznio je podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 posto manje osoba nego prije pandemije.

“Brojni hoteli i restorani žale se da im nedostaje osoblja”, rekla je Ingrid Hartges, direktorica DEHOGA-e, krovne udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja.

Najviše nedostaje kuhara, sezonskih radnika iz inozemstva i studenata. Hartges je objasnila kako je velik broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tokom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.

“Oni koji su nekad radili kao konobari, prešli su, primjerice, u logističku branšu koja je doživjela procvat tijekom pandemije”, rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Dodala je kako su brojni sezonski radnici iz inozemstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švicarsku, gdje su hoteli i restorani otvoreni prije nego u Njemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na njemačke sezonske radnike.

“Branši i zaposlenima potrebna je perspektiva”, rekla je i zatražila i porezno rasterećenje vlasnika hotela i restorana, što bi povećalo plate i privuklo dovoljno radnika. Kvalificirani kuhar u Baden-Württembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosječno mjesečno zarađuje 2200 eura bruto.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više