Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

U svijetu se dnevno vakicniše 9,14 miliona ljudi, proces započeo u 121 zemlji

U toku je najveća svjetska kampanja vakcinacije u historiji, a prema podacima koje je prikupio Bloomberg, dato je više od 354 miliona doza vakcina protiv koronavirusa u 121 zemlji svijeta. Prema ovim podacima, trenutno se u svijetu daje 9,14 miliona doza dnevno.

Bosna i Hercegovina jedna je od posljednjih zemalja koja još nije započela ozbiljnu kampanju imunizacije.

Jedine vakcine koje je FBiH dobila su one koje su stigle kao donacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i 40-ak hiljada koje je uspio nabaviti manji bh. entitet.

Ta količina, očigledno, nije dovoljna ni za to da nas svjetske statističarske organizacije registriraju u svojim izvještajima kao države u kojima se odvija proces vakcinacije.

Dolazak u “narednim danima”

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Nekoliko vakcinisanih medicinskih radnika i dva ministra (ministri zdravstva FBiH i RS Alen Šeranić i Vjekoslav Mandić) nisu dovoljni da bi iko ozbiljan rekao da je i u BiH započeo proces imunizacije stanovništva.

Državni mehanizmi nekoliko su puta zakazali, prvenstveno kad su u februaru propustili kupiti ruske vakcine Sputnik V po veoma povoljnoj cijeni, a zakazali su i prilikom (ne)potpisivnja potrebne dokumentacije koju je zahtjevao COVAX sistem – Pfizerovog sporazuma o nadoknadi štete i popratnog pisma.Vakcine plaćene iz IPA fondova, čiji je “dolazak u BiH u narednim danima” najavila ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković još 24. februara, također još nisu stigle.

Ko će preuzeti odgovornost

Federacija bi trebala sutra finalizirati kupovinu 350.000 vakcina Sputnik V, ali je i to sada neizvijesno.

Dok iz Vlade svaljuju krivicu na direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, on tvrdi da nije dobio kompletnu dokumentaciju od dobavljača.

U međuvremenu, broj umrlih raste (jučer ih je bilo 42 u BiH), a ozbiljnih količina vakcina još nema u BiH, dok svijet ubrzano grabi ka okončanju ovog procesa.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više