Kakanj -24- online

U Berlinu počela gradnja bogomolje u kojoj će biti džamija, crkva i sinagoga

U Berlinu je ranije ove sedmice položen kamen temeljac za izgradnju građevine u kojoj će biti džamija, crkva i sinagoga.

To se desilo u trenutku kada je ponovo eskalirao sukob između Palestinaca i Izraelaca u Gazi, te kada je antisemitizam ponovo postao izražen. Zato je ocijenjeno da spomenuti čin predstavlja nadu za međureligijski dijalog. Riječ je o građevini nazvanoj “Dom Jednog”.

“Važno je da se o dramatičnim svjetskim sukobima može raspravljati i u Berlinu, te da ljudi mogu problematizirati stvari i kazati svoje mišljenje. Međutim, mržnja i nasilje, antisemitizam i islamofobija, rasizam i govor mržnje nemaju mjesto u našem društvu”, poručio je berlinski gradonačelnik Michael Mueller.

Građevina će imati visoki četvrtasti toranj, a u njoj će biti zasebne prostorije za različite obrede – molitve. Čelnici muslimanske i jevrejske zajednice su pozdravili početak gradnje.

Maketa građevine čija je gradnja počela (Foto: EPA-EFE)
Maketa građevine čija je gradnja počela (Foto: EPA-EFE)

Gradnja je počela 10 godina od početka planiranja. Pretpostavlja se da će trajati četiri godine, te da će građevina koštati 47,3 miliona eura. Njemačka centralna vlast je osigurala 20 miliona eura, gradska vlast 10 miliona eura, dok je ostatak novca osiguran i kroz donacije.

Centar će biti izgrađen na mjestu gdje je u 13. stoljeću bila crkva, a koja je uništena 60-ih godina prošlog vijeka tokom vlasti Istočne Njemačke.

Poglavar protestantske crkve u Njemačkoj Heinrich Bedford-Strohm je izjavio da je “Dom Jednog” važna poruka svima, prenosi agencija Reuters.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više