Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Svetlana Cenić: “Kada bi padali mrtvi neće biti lockdowna” (VIDEO)

Ljudi biraju predstavnike političkih partija i ne pitaju ih za ekonomske programe, a onda ja dobijem komentar da se ne bavim ja politikom nego ekonomijo. E pa to je neodvojivo, kazala je za BHRT ekonomistica Svetlana Cenić.

Pogledajte cijeli intervju

Nakaradna politika može samo dovesti do nakaradne ekonomije i to se kod nas jasno vidi.

Našlo bi se novca ali vidite da su prioriteti bili tepisi, audii, slike, koješta, naglasila je ona u “Jutru za sve”.

Nabavke kola, a nije bio prioritet nabavke vakcina, i šta sada trebamo, da kukamo do neba. Vidite i ove vijesti za ugostitelje, zna se gdje im je adresa da se obrate. Da pitaju zašto nisu vakcinisani, zašto ne mogu da rade do 24h.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

U ovoj BiH je uvijek bilo “Daj Bože kćeri da te beg uzme”, ali siročići hodaju okolo, kazala je Cenić.

Govoreći o povećanju cijena istakla je kako cijene rastu najviše gdje su građani najosjetljiviji a to je hrana.

Vi kada saberete potrošačku korpu pa stavite namještaj i garderobu koji su pojeftinili, pa ulje, šećer, brašno i ostale osnovne namirnice dobijete simbolično povećanje od 0,3 %. ali ko to sada kupuje namještaj u ovo vrijeme? A hranu morate kupovati. Mislim da su cijene dosta porasle. Evo primjera na ulju. U ovom periodu dva puta je poskupili, a poskupiće i ostalo. Proizvođači nemaju drugo nego da povećanjem cijena poklope ono što su izgubili. Treba isplatiti plate, obaveze. Mi zaboravljamo da je u lancu od proizvođača do kupca upravo proizvođač najvažniji.

Kada bi padali mrtvi neće biti lock downa, istakla je Cenić.

Evo vidite i u Srbiji, bio je prijedlog zbog povećanog broja zaraženih, pa ovdje se povećava također. Vidite u posljednja 24h juče informacija 29 smrtnih slučajeva. Ali lock downa neće biti. Javne isntitucije će organizovati rad, pa će se raditi od kuće, a proizvodnja se neće raditi od kuće. radnik mora za mašinu. Mora nekome prodati. Možemo očekivati jloš teži period. Smanjuje se kupovna moć. crpe se rezerve. Kako ostati zdrav i povećati imunitet ako nemate para za kvalitetnu ishranu. Svi su zaboravili da budžet pune građani kroz plaćanje poreza, svi su zajboravili privredu.

izvor: BHRT

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više