Kakanj -24- online

Sve više djece zaražene koronom, preminula porodilja stara 23 godine

Među djecom zaraženom koronavirusom ima i beba i školske djece i oni su ozbiljni prenosioci bolesti, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar u posjeti niškom Domu zdravlja.

Istaknuo je da je zdravstveni sistem ozbiljno opterećen, da je vakcinisanje više ljudi nužno, a buduću fabriku za proizvodnju vakcine „Sinopharm“ u Srbiji smatra sigurnošću za građane.

Koliko djece je zaraženo koronavirusom, ministar nije mogao da precizira.

„Taj broj se mijenja bukvalno iz sata u sat. Ima ih dosta, ima dosta i beba, ima dosta i školske djece, i oni su sada, po ovome što vidimo, ozbiljni prenosioci bolesti. S druge strane, pojavljuju se jedan ili dva virusa koji nisu korona, ali su slični i trenutno su u opticaju. Ne zaboravite da tek očekujemo da nam dođe sezonski grip“, naglasio je Lončar.

Dodaje da su bolnički kapaciteti širom Srbije jako opterećeni.

„Imamo još uvijek više onih koji dođu na bolničko liječenje od onih koji se otpuste, imamo preopterećene kapacitete, imamo sve teže kliničke slike, sve više mladih, to je ozbiljno opterećenje za zdravstveni sistem, a trpi i drugi dio sistema koji bi trebalo da liječi ne-covid pacijente“, kaže ministar.

Na pitanje novinara može li zdravstveni sistem to da izdrži, odgovario je da „daje sve od sebe“.

„Ne zavisi od nas, ovo je sad stvar koja ne zavisi od zdravstvenog sistema, on ima svoje limite i on će dati svoj maksimum“, kazao je Lončar.

Cilj je, dodao je, da dođemo u „redovnu situaciju“, a ona podrazumijeva da ljekari na vrijeme otkrivaju i liječe oboljele. Rekao je i da su takozvane COVID propusnice spremne, ali da se o odluci za njihovo uvođenje još razmišlja i pregovara.

„Svi mi se nadamo da ćemo svi zajedno shvatiti da ovaj problem ne možemo da riješimo dok se ne vakciniše dovoljan broj ljudi“, istakao je ministar.

Buduću fabriku za proizvodnju vakcine „Sinopharm“, koja bi trebalo da bude završena u prvom tromjesečju naredne godine, smatra sigurnošću za građane.

„To je fabrika vakcina u kojoj ćete moći da radite sve vakcine. Kao što znate, vakcina će se mijenjati, danas imate jedan tip vakcina, ali, pošto se ne vakcinišemo dovoljno, virus mutira i ja sam siguran da ćemo već u roku od godinu ili dvije imati i nove vakcine za nove sojeve virusa. To znači sigurnost za građane Srbije, da ćemo biti kovači svoje sudbine. Nećemo čekati na nekog drugog da li će htjeti da nam proda, da li ćemo moći da nabavimo vakcine“, naglašava Lončar.

U posjetu niškom Domu zdravlja došao je zbog, kako kaže, dobrih rezultata koje postiže ta zdravstvena ustanova. Prema njegovim riječima, jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti sa 65 posto vakcinisanih građana, uz zbrinjavanje pacijenata kojima je potrebna primarna zdravstvena zaštita i organizaciju preventivnih skrining pregleda.

Gradski štab za vanredne situacije, koji se sastao danas, saopštio je da je epidemiološka situacija u Nišu krajnje nepovoljna i da dvije trećine novozaraženih imaju između 10 i 49 godina. Smatraju da su najugroženiji građani stariji od 55 godina kojima mladi prenose virus.

Niš je 17. septembra zabilježio rekord prema broju zaraženih u jednom danu od početka pandemije – tada je pozitivan rezultat testa na infekciju koronavirusom dobilo 400 ljudi.

U niškom Univerzitetskom kliničkom centru, gdje se od COVID-19 infekcije liječi 165 pacijenata, preminula je porodilja stara 23 godine. Prema informacijama iz uprave ove zdravstvene ustanove, ona nije bila vakcinisana.

U Srbiji su u posljednja 24 sata registrovana 6.462 nova slučaja oboljelih od koronavirusa, a od njegovih posljedica preminulo je još 40 ljudi. U COVID-bolnicama leži 5.400 ljudi.

Izvor: N1

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više