Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Sueski kanal blokiran, gubitak u milijardama

U utorak se desilo ono od čega strahuju svi kapetani. Naime, kontejnerski  brod zlatne klase “Ever Given” jedan od najvećih brodova na svijetu je zbog udara vjetra zaustavio sav brodski tranzit kroz jedan od najvažnijih  svjetskih tranzitskih ruta, Sueski kanal.

Sueski kanal je umjetno prokopan kanal dugačak 163 kilometra između Sredozemnog i Crvenog mora, koji razdvaja afrički od azijskog kontinenta te je najbliža pomorska veza između zapadne i istočne Zemljine hemisfere. Golema strateška važnost Sueskog kanala za Zapad postaje još jasnija u svjetlu činjenice da je najvažniji tankerski plovni put za opskrbu Europe bliskoistočnom naftom.

Brod kompanije Evregreen koji je u utorak prekinuo promet kroz kanal je zaustavio preko 150 drugih brodova koji čekaju da prođu kroz kanal iz Crvenog ili Sredozemnog mora.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Eksperti također pretpostavljaju da je trenutno 9.6 milijardi američkih dolara zarobljeno ili u Sueskom kanalu ili u morima na oba ulaza kanala. Naime, preko 12% svjetskog tranzita prelazi preko ovog kanala kao i  10% svjetske nafte dnevno što ovu krizu čini još ozbiljnijom.

Pokušaji da se brod izvuče iz kanala su bili neuspješni, a ekspterti prognoziraju da će za normalan promet kroz Sueski kanal trebati dani ili sedmice.


Tranzitne kompanije sada na raspolaganju imaju dvije odluke, ili da čekaju deblokadu kanala ili da kruže oko cijele Afrike, što bi predstavljalo dodatne dvije sedmice putovanja.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više