Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Španija će prva na svijetu testirati četverodnevnu radnu sedmicu

Španija uskoro započinje probni period četverodnevne radne sedmice koju je ranije ove godine predložila stranka Mas Pais, a do sada nijedna zemlja to nije uradila.

Ukoliko testiranje prođe kako treba i ideja bude potpuno prihvaćena, Španija bi mogla postati i jedna od prvih zemalja u svijetu u kojoj je implementiran sistem rada od samo četiri dana u sedmici, piše The Guardian.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Testiranje ovog pilot-projekta počet će na jesen, trajat će tri godine i u njega će biti uloženo 50 miliona eura kako bi se omogućilo da testiranje prođe uz minimalan rizik.

Stranka Mas Pais se nada da će u cijeloj državi vidjeti rezultate koje je postigla španska kompanija Delsol, a čiji radnici već neko vrijeme rade samo četiri dana u sedmici: “U ovoj kompaniji primjetno je smanjenje izostanaka s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su dosta sretniji”.

Vrijedi naglasiti i da nisu svi zadovoljni ovom idejom, a jedan od čelnika glavnih poslovnih udruga u zemlji istakao je kako se država nalazi u najvećoj recesiji od građanskog rata te kako izlazak iz krize koju je donijela pandemija zahtijeva više rada, a ne manje.

No Mas Pais nastavlja sa svojom inicijativom: “Jasno je da način na koji radimo ljude stresira, prekomjerni rad ih umara i sve to ostavlja velike posljedice na mentalnom zdravlju. Četverodnevna sedmica bila bi dobra za privredu, za radnike i za okoliš. Šta tu nije kako treba?”.

Izvor https://www.klix.ba/vijesti/svijet/spanija-ce-prva-na-svijetu-testirati-cetverodnevnu-radnu-sedmicu/210321005

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više