Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Snažne poruke pape Franje iz Iraka: Mi smo unuci Abrahama, moramo ojačati naše bratstvo

Papu Franju su po dolasku u grad Ur, za koji se vjeruje da je mjesto rođenja poslanika Ibrahima, dočekali kršćanski i muslimanski vjerski službenici, koji su upriličili i zajedničku molitvu.

Mi smo unuci Abrahama, moramo ojačati naše bratstvo, poruka je poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje antičkog grada Ura, u kojem boravi u okviru njegove četverodnevne posjete Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

Papu Franju su po dolasku u grad Ur, za koji se vjeruje da je mjesto rođenja poslanika Ibrahima, dočekali kršćanski i muslimanski vjerski službenici.

“Jedinstvo, zajedništvo i vjera započeli su iz Ura. Mi smo unuci Abrahama (Ibrahima). Moramo se voljeti. Ne bismo smjeli raditi odvojeno jedni od drugih. Možemo zajedno obnoviti ovu zemlju”, poručio je papa Franjo u obraćanju u gradu Uru.

Dotaknuvši se i terorističkih napada u Iraku, papa Franjo je jasno poručio kako terorizam koristi vjeru.

“Mi ne bismo smjeli dopustiti da se religija koristi kao maska. Terorizam je napao i Irak, koji je dio historije. Moramo braniti različitost i slobodu vjere i mišljenja”, poručio je papa.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Pozivajući na jedinstvo i solidarnost, papa Franjo je dodao: “Moramo ojačati naše bratstvo. Mir ne može doći ako ne gradimo miran život i ne podržavamo jedni druge”.

Osvrnuvši se na borbu protiv pandemije COVID-19, papa je poručio kako se u toj borbi može pobijediti solidarnošću i pridržavajući se pravila u čuvanja distance.

Nakon obraćanja pape Franje uslijedila je i zajednička molitva muslimanskih i kršćanskih vjerskih službenika.

Nakon posjete antičkom gradu Uru, papa Franjo se helikopterom uputio prema Bagdadu, gdje će posjetiti crkvu Svetog Josipa, čime će završiti posjetu glavnom gradu Iraka.

Papa sutra putuje u Erbil i Mosul.

Tekst i fotografija: Anadolu Agency

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više