Kakanj -24- online

Sklonište za planinare na Visočici svjetski hit

Bivak “Zoran Šimić, koji je 2019. izgrađen na planini Visočici, uvršten je u prestižnu listu najljepših arhitektonskih ostvarenja na svijetu u kategoriji malih udaljenih objekata za izolaciju.

Riječ je o izboru koji je sačinio arhitektonski časopis DesignBoom. Ovo je veliko priznanje za atelje Filter Arhitektura koji potpisuje projekt bivaka.

“Smješten na zabačenoj planini Visočica, ova mala građevina služi kao sklonište za planinare i omogućava impresivan pogled na krajolik. To je prvi objekt ovog tipa na planini koja je odnedavno postala pristupačnija i zbog razvoja putne infrastrukture.

Bivak Zoran Šilić, koji potpisuje Filter arhitektura, smješten je na rubu kanjona Rakitnice koji se proteže Visočice i Bjelašnice. Ovo je jedna od rijetkih lokacija na kojima planinarska staza siječe kanjon, povezujući obje planine i otvarajući pogled nad prostranim krajolikom koji oduzima dah. Projekt je zamišljen kako bi posjetiteljima omogućio taj pogled i naglasio iskustvo boravka na tom mjestu”, stoji u obrazloženju na stranici DesignBoom.

Bivak odražava duh epohe

“Sretna okolnost je da je ovaj projekat izgrađen u trenutku kada je ova tipologija objekata postala duh epohe”,
ističe Kenan Vatrenjak jedan od parntera u Filter Arhitekturi i glavni projektant bivaka, u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Pojašnjava kako je trend rasta outdoor turizma i sporta počeo i prije pandemije, no da je s pandemijom potreba za ovakvim projektima je dobila urgentni smisao.

Lijepo je vidjeti projekat koji promovira BiH pored projekta glasovitog japanskog umjetnika i arhitekte, Terunobu Fujimorija ili poznatog norveškog arhitektonskog dvojca Helen and Hard” kaže glavni projektant bivaka

Izvor likestory.info

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više