Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Šefik Šefa Silajdžić darovao je Muzeju Kaknja ratnu pećicu s vozućkog ratišta, konzerve i džezvu

Vozućko ratište, jedno od najvećih stratišta u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, nosi i nosit će svoju historijsku priču kroz bosanskohercegovačke vrleti i vrijeme koje neumoljivo teče.

Kao usud, svakog teškog vremena, kada kažu, govori zemlja ako neće ljudi, pojave se nišani/znakovi ili neki drugi oblici potvrde, koji će ukazati na mučnost, tegobu ali i herojstvo prohujalih vremena.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Naš sugrađanin, demobilisani borac, patriota , Šefik Šefa Silajdžić, koračajući slobodarskim stazama vozućkog ratišta, sjećajući se tih herojskih bitaka i nakon 26 godina nabasa, u jednom od rovova ovog slavnog bojišta, na ratnu pećnicu, Ikar konzerve, konzerve ribe i džezvu. Nekada su ovi predmeti značili život a i danas, skoro, pa tri decenije poslije, govore o svojoj simbolici predskazanja života i nafake za hrabre borce.

Kao vjerni saradnik Muzeja Kaknja, gosp. Silajdžić je ove predmete dao u amanet kakanjskom muzeju, da na današnji datum, 10. septembar, kada se obilježava 26. godišnjica oslobođenja Vozuće, kao muzejski eksponati ožive priču na slavne heroje vozućkog ratišta.

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u perodu agresije na BiH, 1992-1995. godine. Na ovom području Armija R BiH izvršila je brojne oslobodilačke akcije u kojim su doprinos dali i kakanjski borci i jedinice: Opštinski štab TO Kakanj, 309. Brdska brigada Kakanj, 311. Lahka brigada Kakanj, 329. Brdska brigada Kakanj, 3. Manevarski bataljon Kakanj i kakanjski bataljon 7. Muslimanske viteške oslobodilačke brigade. Na ovom ratištu svoje živote je položilo 107 kakanjskih šehida i poginulih boraca.

Vozuća je oslobođena 10. septembra 1995. godine.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više