Kakanj -24- online

Rudari dali rok do 2. decembra: Dovest ćemo porodice u Sarajevo

Već šest dana sedam rudnika ne proizvodi ugalj, a okidač je bio novi pravilnik o radu i radnom učinku objavljen u Rudnicima Kreka. Za rudare je neprihvatljivo smanjenje plate.

“Nema ćumura ni iz Mramora ni odakle drugo jer se koriste beskrupuloznim lažima, uvredama, a sve po leđima rudara. Ne može biti problem Senad Sejdić i Zuhdija Tokić. Eno mu rudari neka dođe u Mramor pa im objasni. Ne može biti više 570 od 850 KM. Nemoj nam dirati osnovnu platu”, rekao je Senad Sjedić iz Sindikata rudnika Mramor.

Rudari su jednistveni u ovoj, kako kažu, modernoj Husinskoj buni. Među zahtjevima je i smjena direktor Kreke, uplata radnog staža, korekcija cijene uglja.

“Nećemo dozvoliti više da nas pravite budalama od 2009. godine. Preko 200  posto je otišla struja koju mi plaćamo kao veliki potrošač, a cijena uglja ni marku. Nećemo više dozvoliti da 43 KM bude cijena našeg uglja iz Kreke jer je 116 KM za maloprodaju. Od 30. jula, odlukom Elektroprivrede, sav ugalj koji se proizvede u Rudnicima Kreka, mora ići u Termoelektranu. I neka ide. Ali ko će platiti razliku? Rudari i rudnik”, rekao je

Sinoć je kompletan UO sindikata ponudio ostavku članstvu, ali to danas nije prihvaćeno. Lista zahtjeva sa devet je povećana na 13 te će biti upućena prema federalnim institucijama vlasti.

“Neka nama ispune naše zahtjeve i mi odmah sutra idemo u proizvodnju. Ako im je preči jedan čovjek nego sedam rudnika, njihove proodice, egzistencija, elektroeneregtski sektor, eto im Andelija”, rekao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudara Zenica.

Ukoliko se lista zahtjeva ne prihvati do 2. decembra, Sindikat će utvrditi datum novog protesta pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu gdje će dovesti porodice, ali pozvati i građane da ih podrže. Do tada, poručuju, nema ćumura.

Izvor N1

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više