Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Rasvijetljen slučaj upotrebe vatrenog oružja u Zenici: Akteri uhapšeni

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, uspješno su rasvijetlili slučaj upotrebe vatrenog oružja koji se dogodio dana 20.07.2021. godine, u 20,30 sati, na području Zenice, u kojem je lice H.S., rođeno 1954. godine, iz Zenice, zadobilo teže tjelesne povrede a lica koja su upotrijebila vatreno oružje pobjegla sa lica mjesta.

Nakon izvršenih uviđajnih radnji, službenici Sektora kriminalističke policije su došli do određenih indicija i kvalitetnih operativnih saznanja, koja su provjeravana i u pravcu kojih su preduzimane operativne aktivnosti policijskih timova angažovanih na otkrivanju i lišenju slobode lica koje je upotrijebilo vatreno oružje, kao i svih drugih lica koja su se mogla dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela. Kao rezultat naznačenih aktivnosti, isto veče, nepuna dva sata nakon izvršenja krivičnog djela, na odvojenim lokacijama na području Grada Zenica, locirana su i lišena slobode dva lica koja su se dovodila u vezu sa navedenom upotrebom vatrenog oružja, a radi se o licima:  A.J., rođen 1986. godine i Š.E., rođen 1988. godine, oba lica iz Zenice.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Nad uhapšenim licima je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sprovodena kriminalistička obrada nakon čega su, tokom jučerašnjeg dana, tačnije 21.07.2021. godine, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je lice A.J. počinilo krivično djelo “Ubistvo” iz člana 166. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona FBiH “Pokušaj”, krivično djelo “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, a lice Š.E. krivično djelo “Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela” iz člana 346. Krivičnog zakona FBiH.

U sklopu naznačenih aktivnosti, od strane policijskih timova, a u skladu sa naredbama Kantonalnog suda u Zenici, izvršeni su pretresi u mjestu Gornja Osojnica, kojom prilikom je pronađen pištolj sa pripadajućim okvirom i municijom, kojim je izvršeno navedeno krivično djela, te je pronađeno i oduzeto putničko motorno vozilo kojim su lica pobjegla nakon izvršenja krivičnog djela. Pronađeno oružje i vozilo će biti predmet potrebnih vještačenja i provjera i isti će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku. Ovdje je bitno napomenuti da su oba lica koja su u oviru naznačenih aktivnosti i istrage lišena slobode, od ranije poznata policiji kao višestruki počinioci krivičnih djela.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više