Kakanj -24- online

Protesti rudara u Sarajevu: Ako smanje platu, uzet ću špagu i objesit se

Više stotina rudara iz FBiH nalazi se pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu na protestima. Imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese. Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

11:55 – “Ako smanje platu na 570, ja ću uzet špagu i objesit se“, kazao je jedan od rudara koji se nalazi na protestima u Sarajevu.

11:45 – Rudari poručuju da neće otići dok s njima neko ne razgovara i dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

11:35 – Ministar Džindić je krenuo da se obrati rudarima, ali se vratio u zgradu nakon velikog negodovanja rudara s obzirom da se sa ministrom nalazio veliki broj policajaca.

Izvor : foto: F.Z./ N1

11:15 – Protesti su započeli intoniranjem himne BiH i bakljadom ispred zgrade Vlade FBiH. Također, prisutan je veliki broj pripadnika policije koja osigurava proteste.

Izvor N1

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više