Kakanj -24- online

Ponijeri: Lisice ga redovno posjećuju, hrani ih, a one ga zauzvrat zabavljaju

Da su Ponijer kod Kaknja zaista posebno mjesto gdje su se divljina i civilizacija spojile u jednu tačku, govori nam ovogodišnja priča i svjedočenje jednog od redovnih posjetilaca Ponijera.

Naime još prije par mjeseci u toku noći, obilazivši dvorište svoje vikendice naš sagovornik je primjetio jednu lisicu, koja je tada s velikim strahom i nepovjerenjem gledala u njega te izbjegavala ljudsku blizinu.

Bio sam uzbuđen i bilo mi je drago što vidim lisicu ispred svoje vikendice, djelovala je uplašeno, a ja sam se vratio u vikendicu i donio joj nešto hrane. Tada sam kroz prozor gledao kako jede i uživao u tom prelijepom prizoru.

Lisica je vremenom sve češće dolazila i bila slobodnija, a za sobom je počela dovoditi i druge lisice. Navikle su na mene i kad god dođem na vikendicu one se odma stvore tu, ja ih nahranim, a one kao da hoće da mi se zahvale skakuću i igraju se oko vikendice. – Kaže naš čitalac

Također navodi da su se lisice dobrano udomaćile u Jejicama, dijelu naselja na Ponijerima. Počele su obilaziti i druge vikendice, ljudi su ih prihvatili, dali im hranu, a one zauzvrat trče, skakuću i na taj način nam pokazuju zahvalnost.

Treba spomenuti da je prošle zime, svaku večer Ponijere obilazio medo bez da je napao ikoga, stručnjaci kažu da je dolazio zbog hrane koju su mu davali ljudi.

Ponijeri su tako pored idealne vazdušne banje zbog nadmorske visine i borove šume, idealnog izletišta za ljubitelje zimskih sportova, mjesto gdje možete sresti divlju životinju, vrlo moguće prijateljski nastrojenu prema čovjeku.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više