Kakanj -24- online

Policajac koji je spasio dječaka od sigurne smrti u Zenici: Uspio sam ga uhvatiti za natopljenu jaknu, on je samo vrištao

Bosanskohercegovačka javnost oduševljenja je herojskim potezom zeničkog policajca Ermina Mujezinovića, a koji je jučer, na Kamberovića polju u Zenici, skočio u rijeku Bosnu i spasio trogodišnjeg dječaka.

U razgovoru za “Avaz” policajac Mujezinović ispričao je detalje ovog događaja, a koji je još jedna potvrda spremnosti policije Zeničko-dobojskog kantona.

-Vršeći redovne poslove i zadatke kolega i ja smo upućeni na lokalitet Kamberovića polja, gdje je bila prijava da se dijete izgubilo. Po dolasku, uočili smo jednu gospođu i dijete koje je trčalo prema koritu rijeke Bosne. U prvi mah, nisam ni pomislio da bi dječak mogao ući u rijeku s obzirom da je bila ledena i nabujala jer su prethodnih dana padali kiša i snijeg. Međutim, maleni dječak je ušao u ledenu rijeku i pokušao da hoda misleći da može preći na drugu stranu. Nakon udaljavanja od nekih pet metara od obale, dječaka je voda oborila i okrenula na stomak i počeo se daviti – priča nam hrabri Mujezinović.

Dodaje kako je odmah u tom trentku znao što mu je činiti, odnosno da se nije razmišljao nego je krenuo u nabujalu rijeku da spasi dječaka.

-Znao sam da će svakim sekundom biti dalje od obale jer će ga struje rijeke, koje su zaista bile jake, nositi dalje od obale i time bi spašavanje koje je i ovako bilo teško postalo skoro pa nemoguće. Bez oklijevanja sam ušao u rijeku. Tlo je bilo klizavo, rijeka mutna i jaka. Međutim, uspio sam dječaka uhvatiti za natopljenu jaknu, u predjelu leđa, i na taj način ga podići iz vode. On je samo vrištao i neutješno plakao. Iznio sam ga iz vode i predao kolegi koji je bio na obali – kaže Mujezinović.

Ističe da niti u jednom trenutku nije razmišljao o svom životu, a spašavanje i biti na usluzi građanima, kaže, njegova je dužnost.

-Vjerujete, ni u jednom trenutku nisam oklijevao hoću li ući u rijeku. I ja sam roditelj malenog dječaka i samo sam se stavio u situaciju da je to moje dijete. Po izlasku iz vode nisam bio svjestan uopće da sam, ustvari, spasio jedan mladi život koji je mogao biti ugašen – govori on.

Posebno je za pohvalu što je Mujezinović nakon ovog čina htio otići kući, presvući se i ponovo nastaviti sa poslom. Ne krije da mu imponuje što su ga građani proglasili herojem, ali i što su ponosni da imaju policijske službenike poput njega.

-Naravno da imponuje svakom čovjeku kada vidi da se njegov trud i rad prepozna. Od svojih rukovodećih dobio sam samo riječi hvale, kao i od svojih kolega i drugih građana u čijoj smo mi službi 24 sata – zaključuje on.

Inače, Mujezinović je policijski službenik MUP-a ZDK trenutno raspoređen u Policijskoj stanici Crkvice. U MUP-u ZDK radi nepune četiri godine, te posjeduje znjanja i vještine za snalaženje u vodi i pod vodom jer je certifikovani ronilanc CMAS sa jednom zvijezdom.

Izvor 072info

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više