Kakanj -24- online

Oskudne zalihe plina u BiH: Moguća nova poskupljenja

Na pumpama širom RS sve su oskudnije zalihe tečnog naftnog gasa (TNG), kažu stručnjaci iz ove oblasti i ističu da je pred nama zimski period, kada se bilježi povećanje potrošnje ovog energenta, a pored toga postoje već određeni problemi prilikom nabavke gasa.

Naime, kako dodaju, sve dalje prognoze o snabdijevanju, ali i cijeni tečnog naftnog gasa su neizvjesne.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, kazao je da su zasad zalihe koliko-toliko zadovoljavajuće, ali da povećanje potrošnje ovog energenta može značajno da utiče na ponudu na tržištu.

  • To u praksi znači odmah povećanje cijena i problem sa snabdijevanjem. Inače je u ovom periodu primjetno da se povećavaju cijene iz razloga povećane potražnje, a smanjene ponude, ali imamo takođe problem i sa globalnim tržištem snabdijevanja. Siguran sam da se radi o geopolitičkim interesima ili velikim trejderima – kazao je Trišić.

Kako je pojasnio, zasad cijene tečnog naftnog gasa stagniraju nakon nedavnog poskupljenja i dodao je da se, prema njegovim informacijama, cijene tečnog naftnog gasa na pumpama kreću od 1,19 do 1,29 KM, zavisno od distributera ili regije.

  • Probleme nam pravi nabavka, tako da je moguće da dođe opet do poskupljenja, odnosno do viših cijena u prosjeku od tri do pet feninga po litru – ističe Trišić.
Pixabay

Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola” iz Banja Luke, u razgovoru za “Nezavisne” potvrdio je da su zalihe tečnog naftnog gasa sve oskudnije jer, kako kaže, probleme imaju pri nabavci.

  • Mi trenutno imamo zaliha, a koliko će nam to trajati, ne znamo, a ni na koji način ćemo u narednom periodu vršiti nabavke – kazao je Bajić.

Kako je rekao, cijena tečnog naftnog gasa je porasla i u narednom periodu očekuje dalji rast jer, kako kaže, TNG je berzanska roba te tržište formira cijene.

  • Međunarodni lanci distribucije su opterećeni, na globalnim trgovačkim rutama nedostaje brodova i transportnih kontejnera, tako da je sve to razlog manjak TNG-a na tržištu i viših cijena – kazao je Bajić.

Kada su u pitanju cijene goriva na pumpama širom RS, Trišić ističe da su one na prošlosedmičnom nivou te da nema značajnijeg povećanja.

  • Međutim, ponovo na berzi nafta brent ima uzlaznu putanju i dostigla je 665 $ po toni ili 78 $ po barelu, što ukazuje na moguće povećanje ulaznih cijena u narednih desetak dana – kaže Trišić.

Dodaje, ako se nastavi trend rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, da je sigurno da će se to odraziti i na maloprodajne cijene u Srpskoj u prosjeku za dva do tri feninga.

Sa jedne banjalučke benzinske pumpe kažu da se cijene goriva i gasa nisu mijenjale u posljednjih nekoliko dana.

  • Gas sada košta 1,31 KM, dok litar dizela košta 2,28 KM, a litar benzina 2,29 KM – kazali su s ove pumpe.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, rekla je nedavno da je svaki rast cijena gasa i goriva, ali i drugih proizvoda, udar na novčanike potrošača.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više