Kakanj -24- online

Olimpijski komitet BiH novčano nagradio Lanu Pudar i njenog trenera, plivačica dobila i stipendiju

Olimpijski komitet BiH plivačicu Lanu Pudar, koja je u Beogradu na plivačkom mitingu isplivala A olimpijsku normu u disciplini 100 metara – delfin, nagradio je sa 5.000 KM, a njenog trenera Alenu Čemanović sa 2.000 KM.

Brilijantnoj15-godišnjoj plivačici Olimpijski komitet BiH dodijelio je i olimpijsku stipendiju u visini od 800 KM mjesečno te se tako pridružila timu od 15 sportista koji već uživaju stipendiju za OI Tokyo 2020.

Također, u cilju što bolje pripreme za Olimpijske igre, Lana Pudar će sa sportistima koji su već kvalifikovani za OI Tokyo 2020 i pretendiraju na najviše plasmane, a to su Amel Tuka, Mesud Pezer i Larisa Cerić, koristiti i Program plus podršku Olimpijskog komiteta BiH te će time finansijski biti podržana sa 15.000 KM u svim nastupima i putovanjima do održavanja Igara.

“Što smo obećali, mi smo i uradili. Dugogodišnja potpora Olimpijskog komiteta mladim nadama bh. sporta urodila je plodom jer je naša Lana ispunila olimpijsku normu. Naime, OK BiH još prošle godine izdvojio je sredstva i dodijelio stipendiju Lani Pudar u okviru projekta koji je namijenjen perspektivnim i mladim sportistima uzrasta do 18 godina jer smo već tada prepoznali njen olimpijski potencijal”, kazao je Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH.

Kvesić je dodao da je BiH rasadnik talentovane djece u svim oblastima pa i u vrhunskom sportu.

“Olimpijski komitet BiH je nebudžetski korisnik koji se finansira isključivo putem projekata i uz pomoć sponzora, ali uvijek iznađemo način da finansijski podržimo naše perspektivne sportiste. Nadam se da će primjer podrške Olimpijskog komiteta prema Lani i drugim vrhuskim sportistima slijediti i Vijeće ministara BiH, nadležna ministarstva za sport kao i uspješne kompanije”, rekao je on.

Lana Pudar se zahvalila Olimpijskom komitetu BiH na podršci koju joj pružaju.

“Stipendija je velika motivacija za dalji rad i želim se zahvaliti Olimpijskom komitetu BiH jer su prepoznali moj trud i rezultate te odlučili da mi pomognu novčanim sredstvima da se pripremim najbolje što mogu za Olimpijske igre u Tokiju i tako predstavim najbolje moju državu i otplivam najbolje moguće što mogu”, kazala je Pudar.

Damir Đedović, predsjednik kluba vodenih sportova “Orka“ iz Mostara, također se zahvalio Olimpijskom komitetu na svesrdnoj podršci i činjenici da je među prvima prepoznao potencijal u ovoj mladoj plivačici.

“Lana Pudar je definitivno postala glavna tema svih razgovora u cijeloj državi i zaista su svi oduševljeni sa ovim što je ona postigla. Očekujemo poboljšanje plivačkih uslova u gradu Mostaru što podrazumijeva prije svega i izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena kako bi se upotpunilo sve što je Lana Pudar do sada postigla. Čast nam je što je Lana postala projekat od velike važnosti Olimpijskom komitetu BiH, a prije svega velike zahvale idu čelnicima OK BiH što su promptno reagovali i sa Lanom Pudar potpisali puni stipendijski ugovor i time potpomogli predstojeće pripreme za Olimpijske igre u Tokiju”, istakao je Đedović.

Osim Lane Pudar, Olimpijski komitet je krajem prošle godine dodijelio stipendije i mladim olimpijskim nadama Amaru Pašiću, Nejli Kalači, Branku Tadiću, Hani Piralić, Nemanji Maleševiću, Asji Klačar, Zari Husedžinović, Adi Avdagić, Jovanu Lekiću i Mateju Rašiću.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više