Kakanj -24- online

Održano prvo polufinale Eurosonga, Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija ispale iz takmičenja

Prvo polufinalno večer Eurosonga održano je večeras u Ahoy Areni u nizozemskom lučkom gradu Rotterdamu gdje su se predstavili izvođači iz 16 zemalja. Ipak, samo njih 10 s najviše glasova publike i stručnog žirija prošlo je u finale i borit će se za najbolju pjesmu Evrope.

Finalisti prve polufinalne večeri Eurosonga 2020. su: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

Večer je otvorio aktuelni pobjednik Duncan Lawrence.

Večerašnje takmičenje prva je otvorila grupa The Roop iz Litvanije s pjesmom “Dicoteque” čiji su taktovi rasplesali publiku i odmah na početku zagrijali atmosferu, a riječ je o pjesmi koja ujedno važi i za favorita na ovogodišnjem Eurosongu.

Nakon nje je nastupila predstavnica Slovenije Ana Soklič koja je lani pobijedila s pjesmom “Voda”, a ove godine je odabrana na internom takmičenju s pjesmom “Amen” koju je večeras izvela pred publikom.

Zanimljiv nastup imala je predstavnica Rusije, Manizha s pjesmom “Russian Woman”. Ona se prije takmičenja suočila s problemima zbog teksta pjesme koji su ruski konzervativci smatrali previše provokativnim.

Nosila je raskošnu šarenu nošnju, ali kasnije je ostala u crvenom kombinezonu. Sudeći po reakcijama u areni, ekipa je bila oduševljena.

Zatim je nastupila Švedska pod rednim brojem četiri i predstavio ih je Tusse s pjesmom “Voices”. Najneobičniji nastup imala je predstavnica Australije Montaigne koja je nastupala od kuće s pjesmom “Techicolour”, a njen nastup je emitovan putem videolinka. Ona nije večeras u areni zbog pandemije koronavirusa.

Nastup je imao i predstavnik Sjeverne Makedonije Vasil koji je izveo pjesmu “Here I Stand”.

Sedmi su bili Irci, odnosno Lesley Roy s pjesmom “Maps”. Izvedba je zbog tehničkih poteškoća kasnila, ali su se režija i voditeljica odlično snašli.

Odličan nastup imala je predstavnica Kipra Elena Tsagrinou s pjesmom “El Diablo”. Inače je kiparska crkva pozvala vladu da povuče pjesmu s takmičenja, ali oni su to odbili učiniti. Inače je ova pjesma na kladionicama favorit.

Posljednja je nastupila Malta s pjesmom “Je Me Casse” koju je izvela Destiny, a riječ je također o još jednom favoritu publike za pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu.

Hrvatska predstavnica Albina Grčić (22) predstavila se sa modernom i razigranom pjesmom “Tick-Tock” na 65. Eurosongu. Splićanka je nastupila pod rednim brojem 10 pred 3.500 ljudi koliko ih se nalazilo u areni zbog epidemioloških mjera koji su morali pokazati negativan tekst na koronavirus prilikom ulaska u dvoranu. Nakon nastupa Albinu je dočekao gromoglasan aplauz za svoj performans.

Večeras su nastupali predstavnici iz Litvanije, Slovenije, Rusije, Švedske, Australije, Sjeverne Makedonije, Irske, Kipra, Norveške, Hrvatske, Belgije, Izraela, Rumunije, Azerbejdžana, Ukrajine i Malte.

Domaćini Eurosonga koji će ove godine voditi zabavni program su pjevačica i TV voditeljica Edsilia Rombley, nizozemska glumica i pjevačica Chantal Janzen, televizijski voditelj i pjevač Jan Smit te YouTube zvijezda, influenserica i make up artist Nikkie de Jager javnosti poznatija kao Nikkie Tutorials.

Nakon 16 pjesama iz takmičarskog dijela polufinala prikazani su jednominutni pregledi nastupa tri od šest pretkvalificiranih zemalja: Nizozemske, Njemačke i Italije. Ovi pregledi snimljeni su jučer na probama.

Dok je trajalo glasanje publiku su zabavljale pjevačica Davina Michelle i glumica Thekla Reuten koje su udružile snage i oduševile odličnim performansom za pjesmu “The Power of Water”, a osim tog, ova večer je bila bogata i mnogim drugim sadržajima.

Ovogodišnje se takmičenje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u Izraelu. Nakon što je ovo takmičenje otkazano 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili potvrditi Rotterdam kao ponovnog domaćina Eurosonga u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine.

Ovo je peti put da Nizozemska organizuje Eurosong nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. godine.

Ovogodišnji logo Eurosonga predstavlja apstraktnu reprezentaciju boja zastava zemalja koje će se takmičiti, a ujedno čini i posvetu prethodnim takmičenjima koja su se održala u ovoj državi.

Druga polufinalna večer bit će održana u četvrtak 20. maja, dok će se superfinale Eurosonga održati 22. maja.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više