Kakanj -24- online

Na Bobovcu tradicionalno upriličena manifestacija obilježavanja Dana državnosti

Kao i svake godine za 25. novembar, Bobovac bude ukrašen plavo-bijelim zastavama, a tu je i neizostavan grb s ljiljanima, odakle i potiče.

U organizaciji Kruga 99 i uz podršku Općine Kakanj danas narodno okupljanje na kraljevskom gradu Bobovcu: Na Bobovac stigli Jedinica za odavanje počasti Oružanih snaga BiH, potpredsjednik F BiH, načelnici Kaknja i Vareša, predstavnici Hrvatskog narodnog vijeća BiH, predstavnici Srpskog građanskog vijeća – pokret za ravnopravnost građana, predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, predstavnici Kruga 99, predstavnici KUD-a “Proleter”…

Foto: Općina Kakanj

Veliki broj zvaničnika iz svih vladajućih struktura BiH, kulturno-umjetnička društva, vojska, udruženja planinara, biciklista te ponajviše mještana Kaknja, prisustvovalo je današnjoj manifestaciji na Bobovcu.

Osim obraćanja u kojima su govornici najviše govorili o suživotu svih naroda u BiH, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost, dugogodišnji historičar Enver Imamović je naglasio da se historija Bosne i Hercegovine najviše veže za ratove, te poručio političarima da se bore za mir.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Mirnes Bajtarević naglasivši, da itekako moramo da obilježavamo ovakve datume i da na svoju djecu prenosimo patriotizam, zbog svih strana koje ne žele da postoji Bosna i koji govore da je ona izmišljena.

“Poštovane patriote, čast mi je pozdraviti Vas na ovoj bosanskoj kraljevskoj grudi. Svjedočimo teškom trenutku za Bosnu i Hercegovinu. A koji to trenutak proteklih nekoliko vijekova nije bio težak! Al Bosna opstaje, nadživljava i traje, i trajat će dok mi koji volimo ovaj dlan zemlje ne odustanemo. A mi nikada nećemo odustati! Nećemo prestati!

Nećemo se umoriti! Mi i svoju djecu učimo da ne odustanu! Da se ne umore!

Oni koji bi da rastakaju bosanskohercegovačko državno tkivo sve čine da mi prihvatimo njihove floskule da je Bosna i Hercegovina nemoguća, da je nefunkcionalna, da je izmišljenja, da je beznadežna… Ne, mi ne prihvatamo takve stavove! Mi se zalažemo i borimo da postoji, da napreduje, da je bude i za nas i za generacije koje dolaze. Da bude komotna za sve, multietnička, bogata različitostima naroda, kultura, religija, jezika, da bude Evropa i Svijet u malom.

Dragi bosnoljubi i rodoljubi, mi danas na ovom mjestu prizivamo srednjovjekovnu bosansku državu da nam bude podstek, motivacija i inspiracija.

Danas prizivamo časni i visokocivilizacijski ZAVNOBIH!

Neka vječno živi naša država Bosna i Hercegovina!

Sretan Dan državnosti BiH!” – Rekao je Bajtarević

Foto: Općina Kakanj

Poslije obraćanja posjetioci su nastavili s druženjem i pjesmom.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više