Kakanj -24- online

Ministarstvo civilnih poslova: COVAX potvrdio sigurnost “AstraZenece”

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da je dobilo dopis COVAX-a kojim im je potvrđena sigurnost vakcina protiv koronavirusa proizvođača “AstraZeneca”.

– Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AstraZenecine vakcine. Odluke o upotrebi vakcina temelje se na smjernicama WHO – ukazali su.

Napomenuli su da su pregledani posljednji podaci o krvnim ugrušcima koji su nastali kod pojedinih osoba vakcinisanih AstraZenecinom vakcinom.  

– Globalni savjetodavni odbor WHO-a za sigurnost vakcina (GACVS) je 7. aprila pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskom razinom trombocita nakon vakcinacije AstraZenecinom vakcinom. Ovaj se pregled odvijao zajedno sa nalazima Evropske agencije za lijekove (EMA) i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Velike Britanije – naveli su u Ministarstvu civilnih poslova.

WHO, kako su naglasili, savjetuje da zemlje nastave s primjenom ove vakcine.

Također su podsjetili na učinkovitost AstraZenecine vakcine.

– Kao što je ponovljeno u izjavama EMA-e, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora WHO-a za sigurnost vakcina, AstraZenecina vakcina ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije koronavirusa i učinkovito je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti. Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove – saopćili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Izvor avaz.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više