Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Ljudski mozak po prvi put bežično povezan sa računarom

Tehnološki napredak dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Elon Musk predstavio radni prototip svog moždanog čipa Neuralink; samo je umjesto u osobu implantiran u svinju po imenu Gertruda. Na Univerzitetu Brown, na Rhode Islandu, naučnici su uspostavili vezu između ljudskog mozga i računara, sposobnog za prijenos signala s “rezolucijom od jednog neurona i u punoj širokopojasnoj mreži”. Usred rastućeg zanimanja za interfejse mozak-računar (BCI), u  studiji kliničkog ispitivanja učestvovala su dva pacijenta sa paralizom (dvojica muškaraca u dobi od 35 i 63 godine, koji su ranije pretrpjeli povrede kičmene moždine) koristeći BrainGate sistem s bežičnim predajnikom da bi usmjerili komande, ‘klikni’ i ‘kucajte’ na standardnom tablet računaru, prema saopćenju za javnost.

Prema objavi u časopisu ‘IEEE, Transakcija o biomedicinskom inžinjerstvu’, sistem radi pomoću malog predajnika težine nešto više od 40 grama. Umjesto kabla, jedinica se postavlja na vrh glave korisnika gdje se ona ‘povezuje s nizom elektroda unutar moždane kore mozga koristeći isti priključak koji koriste žičani sistemi’. Nevjerovatno je da su učesnici uspjeli postići isti nivo preciznosti i brzine kucanja koristeći tehnologiju BrainGate, za koju su rekli da je sposobna koristiti BCI sistem , i do 24 h – čak i dok su spavali, kako bi istraživači mogli nastaviti s ispitivanjem podataka.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

John Simeral, docent inžinjerstva na Univerzitetu Brown i vodeći autor studije, rekao je: “Signali se snimaju i prenose s primjereno sličnom tačnošću, što znači da možemo koristiti iste algoritme dekodiranja koje smo koristili sa žičanom opremom. Jedina razlika je u tome što ljude ne treba više fizički povezivati za našu opremu, što otvara nove mogućnosti u pogledu načina na koji se sistem može koristiti”.

Leigh Hochberg, profesor inžinjeringa na univerzitetu i vođa ispitivanja, rekao je: “Pomoću ovog sistema moći ćemo gledati moždanu aktivnost kod kuće tokom dužih perioda, na način koji je prije bio gotovo nemoguć. To će nam pomoći u dizajniranju algoritama za dekodiranje koji omogućavaju besprijekorno, intuitivno, pouzdano obnavljanje komunikacije i mobilnosti za osobe s paralizom”.

Izvor likestory.info

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više