Kakanj -24- online

KS će možda produžiti lockdown

Photo: klix.ba

Lockdown u KS bi mogao biti produžen ako se nastavi rast broja zaraženih, kazao je za Patriju ministar zdravstva KS Haris Vranić.

U ponedjeljak ujutro možda kažemo nastavlja se od 8 sati. Razumijem i ekonomsku situaciju, ali je prvenstveno zdravlje u pitanju – kaže Vranić.Na KCUS-u počela je vakcinacija sa 480 doza AstraZeneca vakcina koje je donirala Srbija za FBiH.To je potvrdio i ministar zdravstva KS Haris Vranić, a cijeli proces je pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo KS.

Na pitanje da li je u pripremi privremeni izolatorij odnosno prostor gdje bi se smještali Covid pacijenti koji nisu za hospitalizaciju, a gdje bi mogli dobiti kisik Vranić je kazao da se trebaju ispoštovati procedure koje su vrlo komplikovane.– Mislio sam da će to ići puno brže, ali potrebno je puno saglasnosti od općine, općinskog vijeća, saglasnost federalnog ministra. Ako to ne dobijem, ja ću krenuti bez ijednog papira – bio je izričit ministar.

Vranić je potvrdio da su i Opća bolnica i KCUS proširili kapacitete za smještaj Covid pacijenata. Kazao je da direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović proširila kapacitet za još 47 kreveta.Kazao je da je u Opću bolnicu primljeno 40 medicinskih sestara i tehničara i tri radiološka tehničara što je bio zaključak Vlade KS putem Službe za zapošljavanje KS.

Ministar je istakao da je problem i sa nabavkom kisika jer je potražnja veća nego proizvodnja i teško se nalazi na tržištu.Pitali smo ministra Vranića da li je upoznat sa žalbama građana da ne uspijevaju ostvariti vezu sa Covid call centrom na šta je kazao da dnevno bude oko 1.100 poziva.

Moli građane za strpljenje s obzirom da je teška situacija.Nakon što su otvorena dva drive-in punkta za testiranje na Covid Vranić je najavio otvaranje i trećeg na području Novog Sarajeva dok vide mogućnost na kojem parkingu to mogu postaviti.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više