Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Kako će funkcionisati limitatori brzine koji će od 2022. biti ugrađeni u nova vozila?

Evropska unija od 2022. godine uvodi Inteligentnu asistenciju brzine (bukvalan prevod) ili limitator brzine. Taj sistem će ići u sve nove automobile proizvedene nakon juna 2022. godine, a za vozila koja su već predstavljena (prije ovog roka) biće omogućen period do 2024. godine da se tehnologija implementira, piše Revija HAK.

Dakle, aktuelna generacija Renault Clija ili Hyundai Bayona imaće rok do 2024. godine za aktivaciju tehnologije. Ključno je pitanje kako će delovati?

“Svi automobili biće opremljeni prednjim kamerama i navigacijskim uređajima. Pomoću jednog i drugog sistema automobil će detektovati ograničenje brzine.

– Ako vozite automobil brže od ograničenja, uključuje se zvučno upozorenje.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

– Umjesto zvučnog upozorenje mogu da se koriste trepteća svjetla u kabini.

– Takođe, nakon prekoračenje ograničenja brzine moguće su i vibracije papučice gasa.

– Nakon nekog vremena, ako nastavite da vozite brže od ograničenja ove mjere će se same isključiti.

– Kod svakog uključivanja automobila sistem će moći da se isključi. Međutim, kad završite s vožnjom, isključite automobil i ponovo ga uključite – sistem će opet biti aktiviran i opet će biti potrebno da se isključi.

Po procjenama ISA sistem bi do 2022. trebalo da bude gotovo 100 posto tačan, odnosno tačno će prepoznavati ograničenja brzine. Uz pozitivne strane ovog propisa pominju se i negativne – vozači bi mogli da postanu prekomforni i da nekritički voze automatizmom po ograničenjima brzine, a u slučaju poledice, na primjer, ograničenje brzine može da bude čak i previsoko postavljeno. Drugi izazov je prepoznavanje znakova promjenjivih ograničenja brzine, koji su česti na displejima na putevima. Tu će prednje kamere morati da funkcionišu bez greške.

Izvor 072info

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više