Kakanj -24- online

Jevreji širom svijeta slave Pesah

Pesah je praznik koji slave Jevreji u cijelom svijetu, a povod ovog praznika je izlazak iz egipatskog ropstva.

Praznik proljeća, hljeba bez kvasca i objava Tore sa 10 Božjih zapovjedi počeo je 27. marta i traje 7 Dana.
Rekao je za “Avaz” savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber.

Pesah je porodični blagdan i običaj je da se slavi u kući, ne javno.

Priprema hrane

Naglašava da je u Sarajevu drugačije obilježavanje te je bilo prilika kada se slavio kao kolektivni blagdan, uz zajedničke večere, koje se nazivaju Seder večere. S obzirom na pandemiju koronavirusa i epidemiološke mjere, to nije moguće organizirati ove godine te ga svako obilježava u krugu porodice.

Za ovu priliku pripremaju se posebna plata i određena jela koja se stavljaju na sto, a koja imaju svoju simboliku. Na tanjir se stavljaju po jedan batak, karabatak i kuhano jaje, gorke trave, salate i slatka smjesa koja se pravi od jabuka, meda, mljevenih oraha i badema.  Prema riječima Taubera, svako stavlja na platu ono što ima i koliko može.

– To je ono što se mora naći i uz to se nalazi beskvasni hljeb, koji mi u BiH zovemo maces, na hebrejskom maca, i to je simbolična namirnica koja se jede osam dana umjesto hljeba koji inače jedemo – kazao je Eli Tauber.

Prema legendi, Jevreji nisu imali vremena da naprave hljeb kada su krenuli bježati iz Egipta, nego su na temperaturi od 40 stepeni umijesili brašno i vodu i to sastavili na stijeni te je sunce doprinijelo da se to sasuši i da to jedu kao hljeb. Iz tog razloga danas Jevreji jedu beskvasni hljeb.

Čitanje Hagade

– Smjesa po imenu al-haroset se pravi kao sendvič, a jede se uz beskvasni hljeb i list salate da bismo se u vremenu kad nam je najslađe prisjetili kako je bilo teško ljudima u Egiptu – ističe Tauber.

Posebnih obreda nema, ali postoji regularna molitva. Tokom Seder večeri čita se sarajevska Hagada nekoliko sati, koja je najvažniji dio ove večeri, a ujedno je priča o izlasku Jevreja iz egipatskog ropstva.

Čestitka reisa Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakobu Finciju povodom jevrejskog blagdana Pesaha.

– Pesah je praznik koji svake godine sljedbenike Musaa/Mojsija, ali i sve ljude podsjeti na trijumf života nad smrću, slobode nad ropstvom i vjere nad tiranijom – kaže se, između ostalog,  u čestitki.

Izvor avaz

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više