Kakanj -24- online

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog prijetnji hrvatskoj manjini

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) danas je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog “brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji”.

Prijetnje su uslijedile poslije zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

Poslije javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području grada Subotice, predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, prijetnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama, saopćeno je MVEP-a.

Te prijetnje su prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tijela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju.

MVEP je zatražilo informaciju od srbijanskog Ministarstva o postupanju nadležnih tijela Srbije, kao i preduzetim mjerama na zaštiti sigurnosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu email adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla prijetnja u kojoj nepoznati pošiljilac navodi da će ih “pobiti automatom”.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više