Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Granična policija otkrila lažne PCR testove: Prodaju se i u kafanama

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) u posljednjih godinu i po u Srbiji, u dva odvojena postupka, procesuiralo je 12 osoba – pripadnika kriminalnih grupa koje su izrađivale lažne PCR testove na koronavirus, podaci su TOK-a, prenosi BN TV.

Šest pripadnika organizovane kriminalne grupe uhapšeno je 16. avgusta 2020. godine i kod njih je nađeno 16 falsifikovanih PCR testova. Svi oni su pravosnažno osuđeni.

Pravosnažne presude

Drugih šest osoba privedeno je u aprilu prošle godine. Epilog ovog hapšenja je pet pravosnažnih presuda zbog falsifikovanja i prodaje lažnih PCR testova.

Od početka pandemije, sa ograničavanjem kretanja ljudi i uslovljavanjem ulazaka u veliki broj država uz negativni PCR test, sve je više zloupotreba ovog dokumenta i lažnih negativnih testova koji se prodaju i na internetu.

U Srbiji, zabilježeno je nekoliko policijskih akcija hapšenja osoba koje su krivotvorile ovaj dokument.

Prema podacima policije, tržište prodaje falsifikovanih PCR testova na internetu u Srbiji raste. Otkriveni su i slučajevi da su trgovci ovim lažnim dokumentima čak falsifikovali i adrese državnih institucija. Naime, adresa sa koje oni šalju test svojim klijentima na prvi pogled slična je originalnoj. Razlika je samo u crtici.

Falsifikatori od klijenata traže lične podatke i mail adresu na koju bi poslali test, kao i datum za kada je dokument potreban.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Najviše falsifikata kod stranih državljana

Nakon dokaza o uplaćenih oko 30 eura, falsifikatori klijentu šalju lažni nalaz. Lažna potvrda je na prvi pogled identična onoj koja se dobija od Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” i na kojoj se takođe nalazi kod za skeniranje.

Međutim, na falsifikatu ovaj kod vodi na lažnu stranicu RFZO koja obavještava da je riječ navodno o validnom testu. Jedini originalni PCR testovi dobijaju se u državnim ustanovama koje su akreditovane za tu namjenu.

Lažni PCR testovi postali su “popularni” ne samo u Srbiji već i na cijelom Balkanu, ali i u svijetu.

Redovna kontrola

Granična policija Bosne i Hercegovine saopštila je da je od septembra 2020. do 31. marta 2021. tokom obavljanja provjera otkrila više od 80 lažnih testova. Najviše falsifikata našli su kod državljana Turske, Kine, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Slovenije.

Makedonska policija je za samo nekoliko mjeseci ove godine otkrila blizu 50 lažnih PCR testova na graničnim prijelazima prema Bugarskoj i Srbiji.

Kosovska policija zabilježila je 17. septembra na prelazu Brnjak pokušaj prelaska dvojice muškaraca koji su falsifikovane testove nabavili u kafani.

Policija je tokom redovne kontrole dokumenata na ovom prijelazu, zatražila negativne nalaze PCR testova od dvojice muškaraca. Putnici su ih priložili, a policija je odmah posumnjala da su dokumenti falsifikovani. Njih dvojica su potom, tokom ispitivanja priznali da su lažne covid testove nabavili u kafani u Novom Pazaru, prenosi Politika.

Izvor Raport.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više