Kakanj -24- online

Glavna vakcina za imunizaciju u FBiH traži uzdržavanje od alkohola dva mjeseca

Vlada Federacije BiH donijela je odluku za kupovinu 350 hiljada doza ruske vakcine Sputnik V, čime ta vakcina postaje dominantna za početak procesa imunizacije kod nas. Zanimljivo je da ruska vakcina sa sobom vuče i apstinenciju od alkohola.

Oni koji prime rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V, moraju dva mjeseca da se uzdrže od alkohola, izjavila je na početku vakcinacije u Rusiji šefica službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

Ove instrukcije uslijedile su poslije izjave zamjenice premijera Tatjane Golikove da bi građani trebalo da izbjegavaju alkohol i imunosupresive tokom 42 dana, jer se vakcina prima u dvije doze u razmaku od 21 dan, pisao je Moscow Times.

“Konzumiranje alkohola treba prekinuti najmanje dvije sedmice prije imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana”, izjavila je ona.

Nakon ovih komentara, Alexander Gintsburg, voditelj državnog istraživačkog centra Gamaleya, koji je razvio Sputnik V, rekao je da, iako ne treba uživati u alkohol prije ili nakon vakcinisanja, “jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naštetila”.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više