Kakanj -24- online

Federacija BiH namjerava razvijati umjetnu inteligenciju

Federacija BiH će, hvatajući korak s Evropskom unijom, donijeti strategiju razvoja umjetne inteligencije te potom strategiju primijeniti u privredi. Ovi planovi izneseni su u Strategiji razvoja FBiH od 2012. do 2027. godine.

Prvi zadatak je odrediti oblasti u kojima postoji izraziti potencijal inovativne primjene vještačke inteligencije.

“Prilikom izbora oblasti treba voditi računa o potencijalu podataka koji su na raspolaganju, razvoju preduzeća IT sektora koja posluju na domaćem tržištu, privlačenju stranih investicija u IT sektor, značaju privredne grane i efektima ukoliko je oblast primjene vezana za tradicionalne privredne grane, te prioritetima koji ne moraju imati direktan ekonomski efekat kao što su zdravstvo, sigurnost, pravosuđe, javne usluge…”, navodi se u Strategiji koju je usvojila Vlada FBiH.

Navedeno je da je poseban doprinos vještačke inteligencije vezan za javnu upravu i proces analize velikih količina podataka koji nastaju digitalizacijom javne uprave. Cilj je povećanje efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti rada javne uprave.

“Kao dobra praksa u drugim zemljama pokazalo se osnivanje instituta za vještačku inteligenciju. Zadatak instituta bi bio da prati razvoj i da se bavi istraživanjima koja se odnose na primjenu vještačke inteligencije u različitim oblastima, s multidisciplinarnim pristupom, uz saradnju s naučno-istraživačkim institucijama i istraživačima (unutar i van BiH), privredom i javnim sektorom”, navodi se dalje.

Institut bi bio osnovan i primarno finansiran iz federalnog budžeta, ali i dodatno podržan iz privrede, EU fondova i međunarodnih institucija.

“Ovom mjerom neophodno je uspostaviti i platformu za vještačku inteligenciju na nivou FBiH, koju bi činio najsavremeniji računarski sistem visokih performansi, zajedno sa softverskom platformom za vještačku inteligenciju. Ova platforma bi bila dostupna akademskoj zajednici, naučno-istraživačkim institucijama, naučno-tehnološkim parkovima, javnoj upravi i privredi, a cilj je razvoj inovativnih rješenja u oblasti vještačke inteligencije”, planirano je strategijom.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više