Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Desničari došli na otvaranje izložbe „Duša Srebrenice“, skandirali Ratku Mladiću

Policija je večeras spriječila grupu demonstranata koji su, kličući Ratku Mladiću, pokušali da prekinu otvaranje izložbe fotografija “Duša Srebrenice” višestruko nagrađivanog sarajevskog autora Midhata Poturovića u galeriji NGO HUB u centru Beograda, a ulaz u ulicu u kojoj nalazi galerija je blokiran.

Policija je blokirala prilaze Dobračinoj ulici iz Vasine i Ulice braće Jugovića, gdje se prvobitno okupilo nekoliko mladića koji su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora u

Oni su kasnije pokušali da NGO HUB-u priđu iz Vasine ulice, ali ih je tu takođe zaustavila policija. Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i „Srebrenica nije genocid“ i uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Trojicu mladića koji su pokušali da uđu na izložbu prije nego što je zvanično otvorena, policija je legitimisala, a oni su se potom pridružii grupi koja je dva sata skandirala, a predvodio ih je vođa Narodne patrole Damnjan Knežević.

Izuzev provokativnog skandiranja, nije bilo nikakvih incidenata.

Ispred same galerije u Dobračinoj istovremeno se okupilo nekoliko sugrađanki koje protestuju protiv održavanja izložbe.

Izvor : N1

Sve vrijeme bili su prisutni pripadnici policije u civilu, kao i pripadnici policijske brigade, koji su obezbjeđivali prostor u slučaju izbijanja incidenta.

Srebrenica – jedna od najvećih omči oko vrata srpskog društva

Organizator izložbe „Duša Srebrenice“ je Inicijative mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u posleratnom periodu.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Izvor : FoNet/Aleksandar Barda

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić izjavio je na otvaranju izložbe da je odnos srpskog društva prema Srebrenici „duboko pogrešan“ i „jedna od najvećih omči koje srpsko društvo ima oko vrata, koja se sve više steže nacionalističkom propagandom, slavljenjem zločinaca, negiranjem genocida i ljudskih tragedija“.

Đurić je rekao da je ta izložba „simbol onoga što je najviše važno, a to su ljudski životi, njihove sudbine i te tragedije koje su oslikane na fotografijama“.

Demonstrante, koji su protestovali protiv održavanja izložbe, Đurić je nazvao „jurišnicima srpskog sveta“ i istakao kako oni „ne bi trebalo da budu u fokusu“, pozivajući okupljene da „svakog dana nastave da se bore protiv ideologije zločina“.

Urednik digitalnog magazina za dokumentarnu i uličnu fotografiju „Rain“ Ivan Čoko rekao je da se Poturović „srebreničkom tragedijom bavi na jedan vrlo direktan, neposredan, ali izuzetno emotivan način“.

On je ocijenio da je Poturović „vješto zaobišao klišee kojima se mediji hrane samo tog 11. jula praveći stvari paradoksalnim“.

Čoko je Poturoviću dodijelio fotografsko priznanje „Hrvoje Polan“.

Poturović je izjavio da je za njega velika čast što je dobio to priznanje „jer je to nagrada koju je dobio od ljudi iz Srbije“ i zahvalio se organizatorima i posjetiocima izložbe.

Radovi Midhata Poturovića bili su izloženi u Severnoj i Južnoj Americi, Africi i širom Evrope. Dobitnik više prestižnih svetskih fotografskih priznanja.

Izložba će u NGO HUB-u biti otvorena do 13. jula, svakog dana od 13:00 do 19:00 časova.

Izvor N1

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više