Kakanj -24- online

Data saglasnost za nabavku 200.000 vakcina Pfizer

Pfizer vakcine dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost za kupovinu 200.000 ovih vakcina, potvrđeno je za N1.

Predsjedništvo BiH jena današnjoj telefonskoj sjednici, na incijativu Ministarstva vanjskih poslova, dalo saglasnost za zaključivanje međunarodnog sporazuma o nabavci vakcina između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine. Odnosi se vakcine Pfizer/BioNTech.

Ova isporuka od 200.000 hiljada vakcina Pfizer bit će plaćena sredstvima iz IPA fondova.

Nakon Pfizera, dolazi i AstraZeneca

Podsjećamo, Ministarstvo civilnih poslova obaviješteno je danas da će zadnjoj sjednici aprila ili početkom maja Bosni i Hercegovini biti isporučene nove količine AstraZeneca vakcina.

Ministarstvu je iz Ureda UNICEF-a u BiH potvrđeno da 81. 600 doza vakcine treba biti isporučena kroz dvije isporuke. Prva isporuka se očekuje u zadnjoj sedmici aprila. Ili početkom maja, Druga isporuka predviđena je unutar 5 sedmica nakon navedene isporuke.

O broju doza po isporukama, Ministarstvo će biti naknadno informirano.

Navedene isporuke dio su ranije dodijeljene količine od 108.000 doza za period februar- maj, 2021. godine. U okviru koje je krajem marta u Bosnu i Hercegovinu već dopremljeno 26.400 doza cjepiva AstraZeneca. Riječ je o isporukama vakcina koja je Bosna i Hercegovina kupila u okviru COVAX mehanizma, istaknuto je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Turković najavila dolazak i kineskih vakcina

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH, danas je razgovarala sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH, Ji Pingom. Na sastanku je potvrđeno da će 50.000 doza vakcine protiv COVID-19 stići krajem mjeseca.

Ping je upoznao ministricu Turković da će transport 50.000 doza vakcina, koje je Narodna Republika Kina donirala Bosni i Hercegovini, započeti 24. aprila. U našu zemlju stići do kraja ovog mjeseca.

Dodao je da će obaviti razgovore i sa predstavnicima nadležnih institucija u našoj zemlji, kako bi bili dogovoreni detalji oko isporuke i primopredaje vakcina.

Izvor N1

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više