Kakanj -24- online

Dan planinara: PD Vedro na najvisočijem mjestu u našem kantonu

Povodom međunarodnog dana planinara koji se obilježava 7. marta, planinarsko društvo Vedro iz Zenice je organizovalo pohod na najvisočiju tačku u Zeničko Dobojskom kantonu “Karasovinu” koja se nalazi na planini Perun i iznosi 1472 mnv.

Ova planina koja se nalazi između Kaknja i Vareša jedna je od najljepših planina u Bosni i Hercegovini i sigurno jedna od destinacija koju planinari i ljubitelji prirode redovno posjećuju i spominju onima koji još nisu imali tu sreću da je posjete.

Perun je dobio ime po slavenskom bogu groma, sreće i ratovanja i nosi mnogo priča iz davnina na svojim livadama natopljenim izvorskom vodom hladnijom od noža, a opet tako pitkom od koje je kafa na planinarskom domu PD Javorje ono što morate probati. Jer to se ne može kupiti novcem, nego put pod noge, posjetite Perunske livade i pašnjake, te ono najvažnije – popijte kafu od vode s perunovih izvora.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više