Kakanj -24- online

Cijene goriva nastavljaju rasti

Cijene goriva od aprila prošle godine kontinuirano rastu. U tom je mjesecu na pojedinim pumpama u FBiH gorivo po litru koštalo nevjerovatnih 1,20 KM, a prosječna cijena iznosila je 1,56 maraka, dok su danas cijene za skoro cijelu jednu marku više.

Nakon što je Vlada Federacije BiH lani u aprilu donijela odluku o neposrednoj kontroli cijene nafte i naftnih derivata, desio se nezapamćeni pad cijena. Podsjećamo, i barel nafte je prije godinu koštao 15 dolara, sada je 70.

Stalni trend rasta cijena prate i prometnici naftnim derivatima, pa je tako Federalno ministarstvo trgovine od početka godine u više navrata dobivalo zahtjeve za poskupljenje. Dnevno na adresu Ministarstva stigne do 100 takvih obavijesti.

Prema posljednjim podacima, prosječna cijena benzina BMB 95 iznosi 2,08 KM po litru, a za dizel 2,06 KM.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura”, smatra da su naš najveći problem slabe robne rezerve.

– Moramo imati određenu količinu u robnim rezervama kako bismo održavali stabilnu cijenu goriva. Kada cijena na svjetskom tržištu skoči, onda bismo trebali pumpati gorivo iz tih rezervi. A kada tržište pojeftini, onda se rezerve pune – kaže Bago.

Time bi se cijena održavala stabilnom, dodaje on, a spriječila bi se lančana poskupljenja.

Trenutni raspon maloprodajnih cijena naftnih prerađevina u Federaciji BiH kreće se od 1,76 do 2,16 KM po litru za benzin te od 1,66 do 2,16 KM po litru za dizel.

Nema kontrole

Svaka ozbiljnija zemlja se, kaže Bago, time bavi i ne dozvoljava da dođe do ovako drastičnog poskupljenja.

– Ne govorim samo o gorivu nego i o osnovnim životnim namirnicama. U BiH je situacija takva da, ako nešto poskupi na berzi, automatski se to odražava i kod nas – navodi Bago.

Izvor avaz.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više