Kakanj -24- online

Biden kaže da će Amerika podijelit višak vakcina drugim državama

Prilikom obraćanja medijima.

“Višak ćemo – ako budemo imali viška, podijelit sa ostatkom svijeta”, rekao je Biden u utorak, ubrzo nakon što je objavio da je njegova vlada osigurala kupovinu još 100 miliona doza Johnson & Johnson vakcina.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je naglasio da bi pomaganje siromašnijim zemljama da vakcinišu svoje stanovništvo protiv Covida pomoglo u ublažavanju rizika za Amerikance koji putuju ili posluju u inostranstvu.


„To nije nešto što se može zaustaviti ogradom, bez obzira koliko visoko gradili ogradu ili zid. Dakle, nećemo biti konačno sigurni dok svijet ne bude siguran “, rekao je Biden. “Dakle, počet ćemo prvo sa zbrinjavanjem Amerikanca, ali onda ćemo pokušati pomoći ostatku svijeta.”

Bidenova administracija je prošle sedmice objavila informaciju da je kupila dovoljan broj vakcina da pokrije svaku američku odraslu osobu do maja.
Kupovina dodatnih 100 miliona jednokratnih cjepiva Johnson & Johnson trebala bi biti dovoljna da pokrije svu američku djecu i mlade, izjavila je Bidenova uprava.


SAD trenutno vakciniše brzinom većom od 2,1 miliona dnevno, a do sad je vakcinu primilo oko 60 miliona ljudi.

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više