Kakanj -24- online
CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Američki mediji porede “Quo vadis, Aida” sa “Schindlerovom listom”, a Srebrenicu s Auschwitzom

Naime, Foreign Policy, koji je izuzetno utjecajan politički magazin, objavio je danas veliki tekst o ovom filmu, u kojem ga analizira kroz umjetničku, ali i političku i historijsku dimenziju.

Naročito je bitno istaći da Foreign Policy film naše rediteljice poredi sa čuvenom Schindlerovom listom, jednim od najpoznatijih filmskih ostvarenja.

Kako se ističe u tekstu, ukoliko “Quo vadis, Aida” osvoji Oskara u aprilu, mogao bi učiniti za Srebrenicu “ono što je Schindlerova lista učinila za Auschwitz, a to je urezati tragediju i zločin u sjećanje kako se nikada ne bi zaboravilo šta se tamo dogodilo”.

“Quo vadis, Aida?” (Screenshot)

Dalje je detaljno opisana tema i radnja filma “Quo vadis, Aida” te navedeno kako on govori o zlostavljanju i ubistvima u Srebrenici.

S druge strane, The Playlist i Hollywood Reporter, koji inače pišu osvrte i recenzije o filmovima, televizijskim i zabavnim emisijama, analizirali su “Quo vadis, Aida”, ali u razgovoru s rediteljicom Jasmilom Žbanić.

Naveli su da je “Quo vadis, Aida?” herojski pokušaj Jasmile Žbanić da osigura da horor (genocid op.a.) ne bude nikada zaboravljen te da bude pouka trenutnim i svim budućim generacijama.

CNC Acaddemy

CNC Acaddemy

Kasnije su opisali radnju filma u kojem zapravo Aida radi kao prevoditeljica za Ujedinjene nacije (UN) u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a.

Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

“Quo vadis, Aida?” (Screenshot)

Aida pokušava učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti supruga i dva sina tinejdžera dok srpska vojska polako okupira grad i građane uzima pod svoje.

“Quo vadis, Aida?” je već do sada imao nekoliko premijera i osvojio je brojne nagrade, ali i pohvale s obzirom na to da niko nije ostao ravnodušan na samu temu, ali i njenu konačnu izvedbu.

Film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala. Nakon toga je prikazan i na Toronto Film Festivalu, na filmskim festivalima u Antaliji (Turska) i Hamburgu (Njemačka), a bit će prikazan i na El Gouna festivalu u Egiptu, u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennalu u Austriji, u Wrocławu u Poljskoj te na festivalu u Rotterdamu u Nizozemskoj.

Izvor klix.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više