Kakanj -24- online

Dodik: Pitao me jedan od zvaničnika EU da li se u BiH narodi mogu dogovoriti da se raziđu

Prenosi avaz.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH  Milorad Dodik rekao je danas u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS da ga je jedne prilike jedan od zvaničnika iz Evropske unije pitao da li se u BiH narodi mogu dogovoriti da se raziđu u miru. Dodik je pojasnio da se to dogodilo na sastanku u Predsjedništvu BiH.

– Sve češće se susrećem sa ljudima iz političkog svijeta, državnicima, koji imaju uloge vezano za BiH i nedavno mi je jedan od tih rekao sljedeće na sastanku Predsjedništva. Rekao je “molim vas isključite da se ovo ne snima i da se ovo ne uvodi u zapisnik”. Rekao je da sve strukture EU smatraju da je BiH nefunkcionalna i da se ne može uspostaviti funkcionalnost. “Došao sam u ime značajne grupe iz EU, poslali su me da pitam možete li se mirno razići u BiH?”. Ne moram objašnjavati kakva je bila diskusija. Ovo je prvi put da mi se ovo desilo, da dođe i neko kaže da ovo ne ide. Mi predlažemo vratiti se na izvorni Dejtonski mirovni sporazum, vratite nam ovlaštenja i ostajemo u BiH. U razumnom vremenu. Ne bude li ispoštovano, pokrenut ćemo mehanizme, pravo naroda na samopredjeljenje koje nam je dato u aneksima i međunarodnim konvencijama koje su dio Ustava – rekao je Dodik.

Rekao je da želi da Srbi potenciraju razgovor s Bošnjacima, a ne stranci.

– Unitarna država nije naša država, sve je puka laž i blefiranje – naveo je Dodik.

Naveo je da se ne boji sankcija, ali da želi podršku NSRS.

– Ne želim ništa loše Bošnjacima. Ali 26 godina nam govore da smo genocidan narod. Preložit ću akt o referendumu o statusu RS, kad budete spremni da me pratite – rekao je Dodik.

On je naglasio da je za imenovanje visokog predstavnika neophodna saglasnost svih pet strana-potpisnica.

– U slučaju imenovanja prvog visokog predstavnika, Karla Bilta, obavljene su konsultacije sa vlastima u BiH, nakon čega je imenovanje potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Već prilikom imenovanja narednog visokog predstavnika, Karlosa Vestendorpa, ‘imenovanje’ je izvršio Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira zaključcima konferencije iz Sintre, koje je potom potvrdio Savjet bezbjednosti UN. I nakon toga, nizale su se brojne nepravilnosti, pa je Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira izvršio imenovanje kandidata nominovanog od EU koja nije strana Aneksa 10 i nema nikakvu nadležnost u ovom postupku – pojasnio je Dodik.

Izvor avaz.ba

Komentari su zatvoreni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Dugme za prihvatanje Pročitaj više